Päivä joulupukin pajalla

Joulupukki, tuo rakastettu ja jopa hiukan pelätty punanuttu, on tarinan mukaan vastuussa kaikkien maailman kilttien lasten lahjoista. Hän saa vuosittain säkkikaupalla kirjeitä, joissa lapset toivovat toinen toistaan mielikuvituksellisimpia joululahjoja. Joulupukin apurit, joulutontut, alkavat joulun lähestyessä hiiviskellä ikkunoiden takana yhä ahkerammin, minkä seurauksena lapset alkavat aattoillan risupaketin pelossa käyttäytyä entistä kiltimmin. Aikuisilla taas riittää puuhaa, jotta kuusi, laatikot ja muut jouluperinteet saadaan kasattua ja kaikki tulee valmiiksi ennen joulupukin vierailua aattoiltana.

Erittäin kiinnostavaa olisi tietysti tietää, mitä joulupukki mahtaa tehdä, kun ei ole jakamassa lahjoja. Ja miltäköhän joulupukin pajassa näyttää? Voisi olla myös hauskaa törmätä joulupukin rekeä vetävään punakuonoiseen Petteri-poroon tai muuhun valjakon väkeen. Saisikohan joulumuorin keittämää riisipuuroa maistaa edes lusikallisen? Jos joku näistä asioista kiinnostaa, kannattaa ottaa suunnaksi napapiiri ja siellä Rovaniemellä sijaitseva Joulupukin Pajakylä, jossa joulua vietetään ympäri vuoden.

Mutta miksi tuo kuuluisa Korvatunturin asukki viettää aikaansa Rovaniemellä? Tietysti siksi, että Korvatunturin salainen tukikohta halutaan säilyttää sellaisena, mutta pukki on myös innokas tapaamaan vierailijoita ympäri maailmaa. Niinpä Rovaniemelle on rakennettu joulupukille kotipaikka, jossa pääsevät vierailemaan niin koti- kuin ulkomaisetkin turistit.

Hyvää huomenta, joulupukki!

Päivä alkaa jännittävästi Joulupukin Pajakylässä, kun vierailija lähtee toivottamaan hyvät huomenet joulupukille Joulupukin Kammariin. Tämä on se paikka, jossa joulupukin voi nähdä päivittäin, yleensä jo yhdeksän-kymmenen välillä aamulla. Joulupukin tervehtiminen onkin tietysti ensimmäinen asia mitä vierailulla tehdään, ollaanhan hänen kotonaan. Valokuvien ja juttutuokion jälkeen pukki voidaan jättää muiden vierailijoiden seuraan ja siirtyä seuraavaan kohteeseen, Joulupukin Pääpostiin.

Joulupukin Pääposti on se paikka, jonne joulupukille osoitetut kirjeet saapuvat. Sieltä myös lähtee monia kirjeitä ja lähtevä posti leimataan käsin uniikilla Joulupukin Pääpostin omalla leimalla. Kannattaakin käyttää muutama hetki viestin kirjoittamiseen, sillä tällä postileimalla varustettua postia ei muualta saa. Ja jos viestin tipauttaa punaiseen postilaatikkoon, toimittavat tontut sen perille jouluksi.

Rauhallisempien aktiviteettien jälkeen voikin suunnaksi ottaa SantaParkin, joulupukin kotiluolan. SantaPark on luolasto, jossa pääsee niin tonttukouluun, vierailemaan joulupukin työhuoneella kuin ajelemaan neljän vuodenajan satujunallakin. Junan kyydissä pääsee muun muassa kurkistamaan tonttujen vilkkaalle verstaalle.

Ruokaa napapiirin keskiössä

Kun koko päivän on kiertänyt joulupukin kotikylää, alkaa nälkä jo varmasti pikkuhiljaa painaa. Seuraavaksi kannattaakin suunnata SnowmanWorldin jääravintolaan, jossa kaikki aina tarjoiluastioista lähtien on tehty jäästä. Tarjolla on kaksi kolmen ruokalajin menu-vaihtoehtoa, jotka tarjoavat raikkaita pohjoisia makuja. Koska ruokailun lisäksi jääravintolassa vierailija pääsee vierailemaan myös jäägalleriassa, ei jäisen ympäristön elämys rajoitu vain makunautintoihin. Jäägalleriassa pääsee ihastelemaan toinen toistaan upeampia jääveistoksia galleriamaisessa tunnelmassa.

Ostoksille

Ruokaa on hyvä sulatella tekemällä ostoksia. Kun Lapissa ollaan, on tarjolla monenlaisia poronnahasta tehtyjä tuotteita. Muodin ystävälle on tarjolla esimerkiksi Mariela Pokan eksklusiivisia poronnahkavaatteita ja -asusteita, kuten nahkatakkeja ja mekkoja. Myös porontaljojen hankkiminen Joulupukin Pajakylästä on mahdollista.

Jos haluaa ostaa mielenkiintoisia tuliaisia, kannattaa ottaa suunta kohti Taigakoru Oy:tä tai Martiini Oy:tä. Ensiksi mainitusta löytää mitä erikoisempia, Lapissa valmistettuja, kulta- ja hopeakoruja ja viimeksi mainitusta voi hankkia vaikkapa legendaarisen Martiinin ilves-puukon, joka on otettu takaisin tuotantoon vuonna 2013.

Hyvää yötä!

Pitkän ja tapahtumarikkaan päivän jälkeen on mukava vetäytyä hotellihuoneeseen tai muuhun majoitusvaihtoehtoon lepäämään. Joulupukin Pajakylän lähettyvillä majoitusvaihtoehdon voi valita Joulupukin lomakylässä sijaitsevista hotellihuoneista tai lomahuoneistoista, mutta onpa erikoisempaa majoitusvaihtoehtoa kaipailevillekin tarjolla mielenkiintoinen vaihtoehto, nimittäin iglumajoitus. Siinä missä perinteisissä majoitusvaihtoehdoissa pääsee lämmittelemään kohmeisia varpaita reippaaseen huoneenlämpöön, jää iglumajoituksen lämpötila miinuksen puolelle. Oikealla varustuksella iglussa vietetystä yöstä saa varmasti ikimuistoisen. Ja sanovatpa jotkut, että parhaimmat unet voikin saada juuri pakkasessa nukkuessa.