Suomessakin vesiurheilua voi harrastaa jos jonkinlaista, vaikka vedet ovatkin suurimman osan vuodesta melko viileitä. Lämpiminä kesäpäivinä muun muassa SUP-lautailijoita näkee rannikoilla paljonkin, mutta kun syksy taas viilenee, katoaa myös suuri osa vesiurheilun harrastajista. Syynä tähän on varmasti se, että ainakaan merivesi ei välttämättä ehdi lämmetä lyhyen kesän aikana kovinkaan paljon, joten vedessä harrastaessa tulee nopeasti kylmä ainakin ilman märkäpukua.
Suomessa harrastetaan monia vesiurheilulajeja, mutta ainakin viimevuosien aikana SUP-lautailu ja wakeboarding ovat kasvattaneet suosiotaan. Myös purjelautailu on muutaman vuoden takaisen Tuuli Petäjä-Sirénin olympiahopean myötä kasvattanut suosiotaan.
SUP-lautailu
SUP-lautailu, eli stand up padling, on kasvattanut suosiotaan Suomessa viimeisten vuosien aikana huimasti. Siinä surfilaudan tyyppisellä (mutta pidemmällä ja leveämmällä) laudalla edetään seisaallaan meloen. SUP-lautailua eli suppailua voi harrastaa niin järvessä, meressä kuin joessakin, eikä se ole kovinkaan hankalaa hyvissä olosuhteissa. SUP-laudan päällä on myös mahdollista joogata tai harrastaa lihaskuntoharjoittelua, joten harrastuksesta saa halutessaan erittäin monipuolisen.
Suppailua varten tarvitsee yleensä vain laudan ja melan. Välineitä voi vuokrata useista paikoista ympäri Suomen ja kurssejakin on tarjolla kattavasti ainakin suurimmissa kaupungeissa. Koska lajia ei ole kovinkaan hankala aloittaa, saa siitä jo ensimmäisellä kerralla paljon irti. Siinä näkee mukavasti maisemia ja saa samalla harjoitusta keskikehon lihaksille. Laudalta putoamistakaan ei kannata pelätä, sillä meno on yllättävän vakaata ja aloittelijakin pysyy laudalla ilman suurempia ponnisteluja.
SUP-lautailua voi harrastaa esimerkiksi Helsingissä Töölönlahdella ja Mustikkamaalla. Molemmista paikoista on mahdollista vuokrata välineet ja osallistua SUP-kurssille. Tampereella lajia pääsee kokeilemaan Pyynikin uimarannalla ja Näsijärvellä. Lajin suosion kasvun myötä sitä on tarjolla jo useissa kaupungeissa.
Wakeboarding
Jos SUP-lautailu tuntuu liian rauhalliselta vesiharrastukselta ja lumilautailu tai vesihiihto on tuttua, kannattaa kokeilla wakeboardingia. Se muistuttaa vesihiihtoa, mutta suksien sijasta veneen perässä vedettävän jalkoihin on kiinnitetty lumilautaa muistuttava vesilauta. Veneen sijasta vetojuhtana voi toimia myös moottoroitu vetolaite, joita löytyy kaapelihiihtoradoilta. Kaapelihiihtoratoja Suomessa onkin jo useita. Suurin rata löytyy Kainuun Ukkohallasta.
Jos wakeboardingia haluaa harrastaa veneen vetämänä, voi käyttää tavallista vesihiihtovenettä. Tässä tulee kuitenkin huomioida se, että vesihiihtoveneen peräaalto on liian pieni näyttävimpien hyppyjen suorittamiseen. Myös vetoköyden sijoittelu vesihiihtoveneessä on hiukan liian matala, sillä optimaalisesti se olisi wakeboardingissa noin kahden metrin korkeudessa. Tarkoituksenmukaisen veneen hankkiminen Suomessa ei kuitenkaan ole kovinkaan helppoa saatikka sitten edullista, ja siksi usein käytetäänkin vesihiihtovenettä tai kaapeliratoja.
Kaapeliratoja wakeboardingiin löytyy Ukkohallan lisäksi muun muassa Helsingistä, Jyväskylästä ja Oulusta. Yleensä kaapeliradalla saa henkilökunnalta opastusta lajiin.
Purjelautailu
Tuuli Petäjä-Sirénin Lontoossa 2012 nappaaman purjelautailun olympiahopean myötä laji on saanut Suomessa lisää näkyvyyttä. Purjelautailu on nostanut suosiotaan harrastuksena ja yhä useampi onkin kiinnostunut kokeilemaan näyttävää purjehdusta ja lainelautailua yhdistävää lajia. Taitava lautailija pääseekin nauttimaan vauhdin hurmasta, sillä lauta voi hyvissä olosuhteissa kulkea yli 15 solmua.
Purjelautailua varten tarvitaan tietysti purjelauta, joka on surffilaudan tyyppinen, kölillinen lauta, johon kuuluu masto, puomi ja purje. Laudan kokoon vaikuttaa tietysti purjelautailijan koko, mutta yleisesti ottaen pienempi lauta on ketterämpi. Se tosin tarvitsee vahvemman tuulen kulkeakseen. Purjelautaillessa käytetään myös niin kutsuttua trapetsiliiviä, jonka avulla saadaan vähennettyä lautailijan käsien kuormitusta. Suomen viileissä vesissä myös märkäpuku tulee tarpeeseen.
Suomessa purjelautailun harrastamisen voi aloittaa vuokralaudalla. Yleensä lautoja vuokraavilta tahoilta saa myös opastusta lajin aloittamiseen, eikä omin neuvoin kannatakaan lajia lähteä kokeilemaan, sillä purjelautailuvesien tuntemus on tärkeää, jotta osattaisiin muun muassa välttää vedenalaiset kivet. Tästä syystä kokeneenkin purjelautailijan kannattaa tutustua merikorttiin ennen uusissa vesissä lautailemista.
Tuulella ja sen suunnalla on suuri merkitys purjelautailijoille ja purjelautailuliiton sivuille onkin kerätty hyviä purjelautailupaikkoja tuulivinkkeineen. Tällaisia paikkoja löytyy niin Oulusta ja Kalajoelta kuin Helsingistä, Hangosta ja Haminastakin.